Massasje mot stress

I løpet av en uke opplever mange av oss stress. Enten det er julen som nærmer seg, eller bare en hverdag som er full av gjøremål man ikke rekker over. En gladnyhet for mange vil derfor være at nyere forskning mener å se at massasje mot stress faktisk hjelper.

Når vi mennesker blir stresset aktiveres en rekke prosesser i kroppen for å kunne takle situasjonen vi står ovenfor. Dette er en nødvendig dersom det skulle oppstå farer eller utfordringer, men dersom det går over til å bli kronisk og vedvarende kan det få negative effekter. Humørsvingninger, søvnvansker, blodpropp og hjertesvikt kan alle knyttes til stress. Heldigvis for mange tyder forskning nå på at massasje kan hjelpe mot nettopp stress. Undersøkelser gjort av blant annet Lenita Lindgren (Umeå Universitet) konkluderer med at berøringsmassasje kan redusere stress. Det går ut på forsiktig stryker og berører huden, altså ingen hard massasje med knaing.

Massasje mot stress

massasje mot stressDet viser seg nemlig at denne typen massasje gjør at et velbehagsenter som ligger plassert i hjernen blir stimulert.  Et beroligende hormon utløses, noe som gir god effekt på ulike prosesser i kroppen. Dette gjør blant annet at pulsen og blodtrykket går ned. Tilbakemeldingene fra testpersonene var positive og det ble rapportert at de følte seg bedre og roligere.

Selv om resultatene og tilbakemeldingene peker i retning av redusert stress ved berøringsmassasje er det vanskelig å være helt sikker. Dette skyldes at man ikke har en ordentlig kontrollgruppe å sammenlikne med. Fordelen her er at dette er noen kan gjøre selv hjemme. Ligg på gulvet med et teppe eller overmadrass under seg (sengen blir for myk). Få en venn eller partner til å prøve på deg eller omvendt, og se om du opplever noen effekt.

Du kan også lese mer om temaet på nrk.no